bouwmethodes - Energieneutraal2020

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bouwmethodes
 
Welke bouwmethode kies ik?  Bouw in ieder geval ENERGIEBEWUST
 
 
De keus voor het bouwsysteem voor uw nieuwe woonhuis wordt bepaald door een paar factoren:
 
 
·        aan welke (steeds strengere) bouweisen moet u voldoen?
 
·        hoe energiezuinig moet uw nieuwe woonhuis worden?
 
·        wat is uw bouwbudget?
 
·        Hoe lang mag de bouw duren?
 
·        wilt u fijne akoustiek?
 
·        wilt u een woning met een gezond binnenklimaat?
 
·        Wilt u een woning die warm is in de winter en koel in de zomer?  
 
 
Nog veel bouwers gaan niet mee in de nieuwe tijd en blijven doorgaan met het toepassen van verouderde bouwmethoden. Modern bouwen verreist meer kennis van isolaties, het dichten van kieren (klinkt eenvoudig maar is een kunst op zich), inzicht in bouwfysica en ook moet de moderne bouwer zich constant bijscholen op het gebied van installaties. Graag attendeer ik u op een bouwmethode die op dit moment sterk in de belangstelling staat van opdrachtgevers: Staalframebouw. En dat heeft een reden: lees meer.
 
 
De betere bouwer weet hoe het ontwerpen en bouwen van échte energiezuinige en energie-neutrale woningen in zijn werk gaat en adviseert u graag. Graag verwijs ik u in dat verband, ook naar de site van passiefbouwen. Het passief bouwen model gaat uit van het vooraf bepalen en vastleggen van een maximaal energieverbruik middels een eigen rekenmethodiek genaamd PHPP (PassiefHuisProjectie). Bij gangbare rekenmodellen volgens de EPN (EnergiePrestatieNorm) welke verplicht is in het huidige bouwbesluit gaat men uit van de opgaaf van leveranciers. Dit model biedt de mogelijkheid om te sjoemelen met de getallen. Daarnaast is er niemand die na het bouwen de EPN toest aan het nieuwe gebouw. Er wordt dus vertrouwd op de correcte uitvoer door de aannemer... de slager keurt zijn eigen vlees. Dit proces geeft de bouwer alle mogelijkheid om gewoon door te gaan met achterhaalde bouwmethodes. U doet er goed aan om minimaal een blowerdoortest te gaan eisen. De aannemer zal aanvoeren dat dat extra kost en nog meer kosten zal veroorzaken. Dat is logisch maar wat wilt u: een nieuwe woning anno 1070 of eentje uit 2020, dus toekomstbestendig en verkoopbaar als het nodig is of de tijd daar is?        
 
 
 
Welk van de onderstaande bouwsystemen u ook kiest; bij de betere bouwer beginnen ze allemaal met de basisprincipes van Passief Bouwen en de Trias Energetica: eerst beter bouwen, dan de rest.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu