Bouwsystemen - Energieneutraal2020

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Prijsvergelijkingen
Bouwsystemen
Licht staal - Staalframebouw
 
De nieuwste trend op bouwgebied is het toepassen van licht stalen constructies. Maar wat is nieuw: het werd 60 jaar geleden al aangewend door Philips om snel nieuwe woningen te bouwen. In Nederland zijn meerdere producenten actief en het gebruik van dit bouwsysteem neemt snel toe. De voornaamste reden is  de hoge en maatvaste kwaliteit, en het volledig kunnen laten mee-isoleren van de complete buitengevel.  
Voordeel ten opzichte houtskeletbouw is dat het een krimp en rekvrijsysteem is. Het complete casco (ook de binnenwanden, verdiepingvloeren en daken) bieden veel ruimte voor (extra) isolaties en het verwerken van moderne installaties. Steeds meer aannemer doen ervaring op met dit bouwsysteem. U kunt door het invullen van het contact formulier een lijst met staalframebouw aannemers ontvangen.  


Houtbouw - houtskeletbouw
 
Houtskeletbouw (HSB) wordt al jaren in Nederland toegepast. Het biedt, net als staalframe ook een goede basis voor beter bouwen. Constructief zijn er echter wel beperkingen en het "levende" karakter van het materiaal vraagt perfecte verwerking en optimale bescherming tegen weersinvloeden. Het is wel van belang om de juiste houtsoort en kwaliteit te kiezen en helaas gaat het dar in Nederland nogal eens mis. In Duitsland zijn er normen voor de inzet van constructiehout ( KVH = KonstructionsVollHolz) in Nederland niet, en onder invloed van prijs en winst politiek wordt dan ook vaak niet voor het KVH hout gekozen. Dit heeft gevolgen voor rek en krimp en kan problemen veroorzaken met de constructie. Een houtskeletbouw kent, door het hoge prefab gehalte, een relatief korte bouwtijd. 
Massief Passief
 
Met massief-passief wordt bedoeld dat het passiefhuis op de traditionele manier wordt gebouwd, dus met een luchtspouw en massieve materialen als baksteen en kalkzandsteen. Deze manier van bouwen creëert dikke buitengevels (tot wel 60 cm) waardoor er, ten opzichte van volledig isolerende systemen, veel binnenruimte verloren gaat of uw nieuwe woning een veel ruimere buitenjas krijgt. U betaald altijd op basis van de buitenafmetingen van uw nieuwe woning.    
Stenen bouw traditioneel
 
Het bouwen met stenen is in Nederland nog steeds het meest toegepast. Het basismateriaal geeft een solide basis voor een goed gebouw. Het vol-steen materiaal veroorzaakt wel behoorlijk dikkere buitenmuren in vergelijking met vol-geïsoleerde bouwsystemen zoals staalframebouw. Bouwen met stenen wordt nog steeds gezien als erg vertrouwd en solide, maar dat is sterk aan het veranderen. 
De steeds verhogende EPC normen (de energiezuinigheid) vraagt om steeds dikkere isolaties en dan bieden vol-geïsoleerde bouwsystemen meer mogelijkheden en worden de kosten automatisch lager.   
Ecologisch of biobased bouwen
 
Om ecologisch of biobased te bouwen moeten er andere basismaterialen worden toegepast. Het produceren van die materialen moet zo weinig Co2 uitstoot veroorzaken. Om te beginnen is de dragende constructie vaak van hout. Als er staalframe wordt toegepast spreken we van Eco-Hybride. 
De toegepaste isolatiematerialen zijn vaak  houtwolvezel en cellulose. Deze bouwmetode wint ook snel terrein in Nederland
Aardbevingsbestendig bouwen
 
Aardbevingen zijn in het noorden van het land een groot probleem. Het bouwen van nieuwe woningen staat, mede daardoor, op een laag pitje, terwijl dat niet nodig is. Volgens constructeurs is het bouwen met lichte constructies dé oplossing voor het probleem. Lichte constructies zoals staalframebouw hebben een aanmerkelijk lager gewicht dan betonnen of stenen constructies. Ook worden bij een staalframebouw casco de verschillende componenten van het gebouw, zoals wanden en vloeren, aan elkaar bevestigd. Daardoor zal bij een aardbevingsklap het hele gebouw meebewegen. Dit geeft vele malen minder schade en veelal is er helemaal geen sprake van schade. Er is de laatste jaren veel ontwikkeld in dat verband en E2020 informeert u graag over de mogelijkheden. 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu